Fundat al 1764, The State Hermitage Museum és, pel seu prestigi, el museu d’art i cultura per antonomàsia i un dels més antics i grans.

Fundat al 1764, The State Hermitage Museum és, pel seu prestigi, el museu d’art i cultura per antonomàsia i un dels més antics i grans. La seva seu al centre de Sant Petersburg ocupa un complex de sis edificis a la riba del riu Nievà, entre els quals destaca el Palau d’Hivern que va ser fins al 1904 la residència dels emperadors russos. Va ser la tsarina Caterina la Gran qui va començar la col·lecció, que posteriorment ha esdevingut en un dels conjunts més importants d’art, arts decoratives i arts aplicades del món.

L’any 1917 l’Hermitage va ser declarat museu estatal. Avui compta amb més de 3.000.000 de peces, tot i que només una petita part està exposada al públic de manera permanent. Aquest patrimoni s’organitza en col·leccions d’Art Prehistòric, Antiga Grècia i Roma, Art Occidental, Art Oriental, Cultura Russa, Arts decoratives i joies, Numismàtica i la col·lecció d’armes.

En anys recents l’Hermitage ha participat en diferents projectes fora de Rússia: Hermitage Rooms a la Somerset House de Londres (2000-2007), el centre de recerca Ermitage-Italia a Ferrara (2007) i Hermitage Amsterdam (2004). En 2019 el mapa europeu d’aquest gran museu s’enriquirà amb una ciutat més, única i incomparable: Barcelona.

“Un pont cultural que brindarà l’oportunitat d’apropar-se als tresors de l’Hermitage a Barcelona”.
Valery Yaroslavskiy